Równanie diofantyczne
głąb: Równanie diofantyczne:
Przykład z jakiegoś wykładu znalezionego w necie;
Pokazemy to na przykładzie liczb a = 309 oraz b = 186. Zastosujemy
algorytm Euklidesa do obliczenia NWD(a, b).
309 = 1 · 186 + 123
186 = 1 · 123 + 63
123 = 1 · 63 + 60
63 = 1 · 60 + 3
60 = 20 · 3 + 0
Wtedy mamy NWD(309, 186) = 3 oraz
//do tego momentu rozumiem wszystko
//od tego miejsca w dół, już nic. Siedzę godzinę i próbuję dojść jak to jest zrobione.
3 = 63 − 1 · 60 =
= 63 − 1 · (123 − 1 · 63) = 2 · 63 − 1 · 123 =
= 2 · (186 − 1 · 123) − 1 · 123 = 2 · 186 − 3 · 123 =
= 2 · 186 − 3 · (309 − 1 · 186) =
= −3 · 309 + 5 · 186
//Tutaj wyniki to już wiem, ale tego wyżej nie.
Zatem 3 = −3 · 309 + 5 · 186 i rozwiazanie naszego równania diofantycznego
jest postaci x = −3, y = 5.
Proszę o jasne wytłumaczenie mi tej części:
3 = 63 − 1 · 60 =
= 63 − 1 · (123 − 1 · 63) = 2 · 63 − 1 · 123 =
= 2 · (186 − 1 · 123) − 1 · 123 = 2 · 186 − 3 · 123 =
= 2 · 186 − 3 · (309 − 1 · 186) =
= −3 · 309 + 5 · 186
Bo męczę się z tym na prawdę długo...:(
Z góry dziękuję osobie, która poświęci swój cenny czas na wytłumaczenie mi tego.
10 gru 23:19
głąb:
11 gru 00:07
głąb:
11 gru 01:05
sushi_ gg6397228:
309 = 1 · 186 + 123
186 = 1 · 123 + 63
123 = 1 · 63 + 60
63 = 1 · 60 + 3
60 = 20 · 3 + 0
wyznacz ile wyniesie kolor czerwony w kazdej linijce
teraz robisz od samego dolu podstawienie
3= 63 − 1*60= za kolor czerwony wstawiamy to z 3 od dolu linijki
11 gru 09:43
głąb: Dzięki, że się zainteresowałeś moim tematem

Wyznaczenie czerwonego:
123 = 309 − 1 * 186
63 = 186 − 1 * 123
60 = 123 − 1 * 63
3 = 63 − 1 * 60
"za kolor czerwony wstawiamy to z 3 od dolu linijki" − ale z tego mojego wyznaczenia czerwonych
elementów, czy z obliczenia NWD?
3= 63 − 1* (186 − 1 * 123) =
czy
3= 63 − 1*(1 · 63 + 60 ) =
Później co i pod co podstawiać?
11 gru 10:40
głąb:
11 gru 11:26
głąb: 3= 63 − 1*60 = 63 − 1 * (186 − 1 * 123) =
Teraz nie wiem co dalej
(186 − 1 * 123) = 63
więc mam:
63 − 1 * 63
11 gru 11:41
głąb: Sorry, że tak spamuje ale nadal mi coś nie wychodzi − wiem, że te wyżej są złe
3 = 63 − 1 *
60 = 63 − 1 * ([c[123−1*63]) = TUTAJ domyślam się, że trzeba podstawiać dalej
ale:
mnożąc −1 przez nawias wychodzi:
63 − 123 + 1 − 63
Więc chyba nie mogę zrobić 2 * 63 −123 + 1 bo przed drugim 63 jest
−. Nawet jeśli
dodawanie jest przemienne, to zamieniam ze znakiem, a nie same liczby. Na prawdę nie mogę do
tego dojść
11 gru 12:50
głąb:
11 gru 13:36
głąb: Dobra − rozwiązałem.
Czy jest różnica w tym, jeśli mi wyszło:
x0 = 5 y0=−3
a w rozwiązaniu jest
x=−3 y0=5
?
11 gru 14:31
sushi_ gg6397228:
3 = 63 − 1 * 60 = 63 − 1 * (123−1*63) = 63−123+63= 2* 63 −123
teraz do podstawienia 2 linijka od góry
186 = 1 · 123 + 63 ===> 63= 186− 1*123
zjadasz po prostu minusy przed nawiasami
11 gru 14:49
głąb: Już rozwiązałem, wielkie dzięki za pomoc.
11 gru 15:20