Wyznacz pochodną danej funkcji y'
EwaGdynia: Wyznacz pochodną danej funkcji y'
y=sin2x+3sinx2
Proszę o wytłumaczenie
Wiem, że trzeba skorzystać ze wzoru (f+g)'=f' + g'
Ale jak rozbić to sin2x i 3sinx2
10 gru 23:15
Eta:
(sin2x)'= [(sinx)2]'= 2sinx*(sinx)'= 2sinx*cosx
3*sinx2= 3cosx2*(x2)'= 3cosx2*(2x) = 6x*cosx2
y'=...........
10 gru 23:20
EwaGdynia: sin2x=2sinx*cosx
A to drugie?:(
10 gru 23:20
pomagacz:
należy podstawić coś za coś
| | ⎧ | u = sin(x) | |
| y=sin2x+3sinx2 = { | ⎩ | v = x2 | } = u2 + 3sin(v)
|
y' = (u
2 + 3sin(v))' = 2u
2 * u' + 3cos(v) * v' = ...
10 gru 23:21
pomagacz:
sorki (u2)' = 2u a nie 2u2
10 gru 23:22
EwaGdynia: dzieki
10 gru 23:28