...
Cyanide: Bardzo proszę o wyliczenie tego. Nawet mój kalkulator nie daje rady
9,916 x 10
15 = ?
oraz
13,4224 x 10
−27 x 9 x 10
16 = ?
(gdzie x to mnożenie)
....
10 gru 23:13
pomagacz:
liczby mnożysz/dzielisz ze sobą, a dziesiątki ze sobą, żadnego liczenia ile zer ma 1023 czy
lie miejsc po przecinku ma 10−67
2 * 10−4 * 3 * 105 = 2*3 * 10−4*105 = 6 * 10 = 60 {w tym przypadku wyszło mi proste}
2 * 10−45 * 3 * 1098 = 6 * 10−45*1098 = 6 * 1053 {koniec, żadnego mnożenia dalej}
10 gru 23:28
pomagacz:
oraz jest zasada taka:
L * 10n, gdzie 1 < L < 10 oraz n ∊ R
czyli jak wyjdzie ci {256,846 * 105} to piszesz {2,56846 * 107 ≈ 2,57 * 107}
rozumiesz?
10 gru 23:30
Aga: Zapisujesz liczbę w postaci wykładniczej, tak jak zapisał pomagacz.
11 gru 09:33