Jak wyliczyć wykładnik potęgi?
darekcho: Witam, jak obliczyć?
log2√2 4√8
10 gru 23:08
krystek: logab=c⇔ac=b i licz!
10 gru 23:11
krystek: Pytanie winno brzmiec oblicz logarytm!
10 gru 23:12
Eta:
Można tak
| | 3 | |
2√2= 21*21/2= 23/2 n= |
| |
| | 2 | |
| | 7 | |
log23/2(27/2)= ...... = |
| |
| | 3 | |
10 gru 23:15
darekcho: No tak oblicz logarytm, mój błąd. W/g odp. ze zbioru powinno wyjść 213 i nie wiem już jak
do tego dojść. To ostatni przykład w tym zadaniu. Pozostałe zrobiłem dobrze.
10 gru 23:18
10 gru 23:21
darekcho: Eta! BIG THANKS już wiem o co chodzi! wystarczyłby pierwszy wiersz, ale za reszte dzięki.
10 gru 23:24
Gustlik: Wzór na zmianę podstawy logarytmu − zauważ że liczby 2
√2 i 4
√8 są potęgami 2, sprowadzasz
więc do log
2.
| | log24√8 | | log24+log281/2 | |
log2√24√8= |
| = |
| = |
| | log22√2 | | log22+log221/2 | |
10 gru 23:27
krystek: A ja tak (2√2)n=4√8
(23/2)n=22*23/2
23n/2=27/2⇒
10 gru 23:29
krystek: I Gustlik , przez KRYM?
10 gru 23:30
Eta:
10 gru 23:32
krystek: @
Eta Dla Ciebie Twoja

.
10 gru 23:34
Gustlik: @
Krystek, @
Eta, Czy Wy u licha macie jakąś alergię na mnie

? Sami nawoływaliście o
nie narzucanie nikomu własnego zdania, a sami to robicie. Wyskakujecie z głupimi komentarzami,
jak zrobię zadanie swoją metodą. Wcześniej Eta wyskoczyła jak Filip z konopii, teraz Ty.
Jeżeli do czegoś nawołujecie, to stosujcie się sami do tego. Z całym szacunkiem proszę −
zajmijcie się lepiej pomaganiem innym, a nie naskakiwaniem na kogoś, kto zrobi zadanie inaczej
niż Wy, zreszta to ą Wasze słowa. Pozdrawiam
10 gru 23:42
krystek: Nauka nie poszła w las− Twoja formuła! Uważałeś zawsze ,że Twoje metody są jedynie słuszne!
10 gru 23:47
agunia:
10 gru 23:48
krystek: @agunia tez to zna?
10 gru 23:51
Godzio:
Gustlik mam złą wiadomość,
Eta ma znajomości u kierownictwa strony

, ale ogólnie
jestem za prostymi metodami
11 gru 00:09
Eta:
11 gru 00:10
Gustlik: No właśnie, Godzio, ja też. Ale niestety nie ja wywołałem tutaj burzę, tylko Krystek
i Eta wyskakują jak Filip z konopii. Ja nie narzucam nikomu toku rozumowania, ta sprawa z
VAX−em miała na celu jedynie wskazanie prostszej metody rozwiazywania wielomianów −
schematu Hornera, bo nie każdy zauważy, że można pogrupować wyrazy 1 z 4 i 2 z 3 , zwłaszcza
jak nie widać wyraźnej zależności między wspólczynnikami. Naprawdę mam doświadczenie i
większość uczniów sięga wtedy po schemat Hornera, o ile go zna, a jak nie zna, to sięga po
dzielenie wielomianów i tw. Bezout, natomiast uczniowie nie znający tych metod mają poważny
problem z tego typu zadaniami. Tymczasem Eta i Krystek odebrali to jako krytyke i
teraz zgrywają ważniaków.
Dlatetgo proszę Was. Eta, Krystek naprawdę zajmijcie się pomaganiem innym, a nie głupimi
docinkami, bo to tylko zaśmieca forum. Mam nadzieję, że nauka nie pójdzie w las.
11 gru 00:19
Gustlik: Ooo, widzę, że działa tutaj cenzura

? A podobno mamy demokrację...
11 gru 00:20
Gustlik: A podobno to "moje metody są jedynie słuszne!". Jak widać, jest odwrotnie.
11 gru 00:21
Eta:
11 gru 00:22
Gustlik: Ja Cię Eta proszę − jeżeli usuwasz moje posty − usuń swoje, będzie uczciwiej, i zajmij się
pomaganiem innym
11 gru 01:24
Eta:
Doooooobranoc
11 gru 01:33
Gustlik: Eta, będzie uczciwie, jak usuniesz wszystkie posty swoje, Krystka i moje odpowiedzi,
począwszy od postu Krystka "I Gustlik , przez KRYM?". Pamiętam takie hasła na klatkach
schodowych jeszcze z czasów PRL − "Żądasz czystości − zachowaj ją sam", a więc "Żądasz
uczciwości − zachowaj ją SAMA

!" Bo nie ja wyskoczyłem jak Filip z konopii, tylko Ty i
Krystek. Pozdrawiam
11 gru 01:38
Pepsi2092: No bez przesady
Gustlik nie bierz tak wszystkiego do siebie. To, że pomagasz innym i masz
swój styl przy rozwiązywaniu zadań to Twoja sprawa i to przecież nawet lepiej, a takie docinki
poprostu olewaj, bo zawsze się ktoś znajdzie kto Cię wkur** , ale nie ma sensu od razu
poruszać 30 spraw które miały miejsce wieki temu

Zresztą sam widzisz, że oni nie odpisują,
zatem radze Ci olej system i tych wszystkich którzy Ci docinają. Musisz być twardy jak żelki z
biedronki!
11 gru 01:49
Gustlik: @[Pepsi]] Nareszcie głos zdrowego rozsądku. Ale nie mogę sobie pozwolić na docinki, jeżeli ktoś
ode mnie żąda stosowania pewnych zasad, a sam te zasady olewa, a tak zrobili i Eta i Krystek.
I do tego jeszcze cenzuruje posty, usuwa je albo ich fragmenty, bo to mi przypomina sytuację
sprzed dokładnie 30 lat − 13 grudnia będzie rocznica tego wydarzenia, wprawdzie wtedy netu nie
było, ale cenzurowano wszelką korespondencje, podsłuchiwano rozmowy tel. Ja tej burzy nie
zacząlem, jedynie cały czas pokazuję alternatywne metody rozwiązywania zadań, które w
większości podobały się Jakubowi, natomiast niezrozumiałe jest dla mnie zachowanie i Ety i
Krystka. Pozdrawiam.
11 gru 02:03
Pepsi2092: Ja Cię doskonale rozumiem
Gustlik i też według mnie wina leży cześciowo po stronie
Ety i
krystka choć całej sprawy od podszewki nie znam. Ale jesli nie akceptują
Twojego charakteru i prowadzą jakieś głupie gierki odnośnie jakiejś starej sytuacji która
miała miejsce wieki temu to mogliby tego publicznie nie robić. A jesli chodzi o wstawki typu,
że
Eta ma znajomości u admina stronki itd to bez przesady, co to ma byc jakieś
straszenie? Tutaj przecież nie chodzi żebyście między sobą wojne prowadzili, tylko trzeba
wyjasnić sobie cała sytuację, napisac co kogo gryzie i dlaczego tak a nie inaczej i zajać się
swoimi sprawami i pomaganiem innym. Szkoda przez takie głupoty degradować forum, bo już coraz
mniej jest ludzi którzy chcą pomagać i wgl ludzi którzy jeszcze pasjonują się matematyką. A w
dobie komputerów i innych zabijaczy czasu ta sytuacja nie będzie ulegała poprawie, dlatego
według mnie
Eta mogłaby napisać małe wypracowanie i wyjasnić swoje zachowanie i rozwiązać
ten cały cyrk, bo
Gustlik nie wie co w nim Was tak drażni

Pozdrawiam również i uciekam
spać.Dobranoc
11 gru 02:33
Gustlik: No właśnie. Chodzi o to, że ja staram sie pokazać metody alternatywne, na ogół znacznie
łatwiejsze od szkolnych, bo w szkole wiele zadan rozwiązuje się metodami długimi, wymagającymi
wielu żmudnych obliczeń, metodami "do Rzymu przez Krym". Przez to wielu uczniow się po prostu
gubi. Sprawa wygląda tak: jakis czas temu
Vax rozwiązał wielomian metodą grupowania
wyrazów, z tym ze ten wielomian miał tak dobrane wspólczynniki, że nawet bystry uczeń z
rozszerzenia mat.−fiz. raczej nie dostrzegłby zależności między tymi współczynnikami, żeby je
pogrupować. Ja w takich sytuacjach stosuję schemat Hornera, bo jest prosty, pokazuję go też
swoim uczniom. Napisałem wtedy mniej więcej coś takiego "że jeden uczeń na milion zauważy, że
tak można pogrupować ten wielomian" i rozwiązalem zadanie schematem Hornera. Nie chodziło mi o
krytykę Vaxa, tylko o fakt, że mało który uczeń pogrupuje wyrazy wielomianu, jeżeli nie jest
wyraźnie widoczna zależność między współczynnikami, a taki wielomian rozwiązał wtedy Vax.
Tymczasem Eta i Krystek odebrali to jak krytykę Vaxa i narzucanie "moich" metod. Całą tę
sprawę wyjaśniłem, bo mi chodziło o pokazanie schematu Hornera jako ciekawej a przy tym
niezbyt popularnej wśród nauczycieli metody rozwiązywania tego typu zadań. Jakiś czas był
spokój, myślałem, że to koniec. A wczoraj Eta wyskoczyła z krytyką mojej metody w zadaniu
zuzy, gdzie pokazałem sposób wyznaczania pola trójkąta za pomocą wyznacznika wektorów.
Eta zrobiła po swojemu odpisując mi, że to metoda "błyskawiczna", a ta metoda polegała na
wykonaniu mniej więcej takiej samej ilości obliczeń, jak moja, co ja jej odpisałem. I dzisiaj
znowu wyskok tym razem Krystka. Tak oto wygląda cała ta sytuacja. Do tego jeszcze cenzura −
zostały usunięte niektóre moje posty i ich fragmenty, niewygodne dla Ety. Pozdrawiam
11 gru 02:54
Gustlik: Dodam Pepsi jeszcze, że Eta często stosuje metody podobne do moich, za co ją nieraz
chwaliłem, a tutaj taki wyskok ni z gruchy ni z pietruchy.Nie czaję, o co tej kobiecie chodzi,
chyba tylko o to, żeby komuś dokopać.
11 gru 02:59
krystek: @
Gustlik tylko cytat z Twoich wypowiedzi.Ja jestem na tym forum od sierpnia i Twoje i
komentarze do rozwiązań innych były właśnie w takim stylu. Kto ciekawy niech przejdzie do
archiwum. (stąd moja wypowiedź o 23:30.)
Życzę wszystkim forumowiczom MIŁEJ NIEDZIELI

dla wszystkich!
11 gru 09:17
Gustlik: Krystku ja tylko wskazuje szybsze metody, moze jestem nieco krytyczny wobec metod
dłuższych, ale już nie raz Ci pisałem, że jestem krytyczny wobec metod, a nie wobec tych, co
je stosuja, a chcę wskazać metody krótkie i o to mi chodzi. Więc nie wyskakujcie jak Filip z
konopii, OK? Pozdrawiam
11 gru 16:33