Proszę o pomoc w rozwiazaniu
gabriela: Prosze o rozwizanie
gabi: Prosze o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch zadan.
Graniastosłup ma 2n+6 wierzchołków.Liczba wszystkich krawedzi tego graniastoslupa jest równa :
3n+9
10 gru 23:00
gabriela: Tworząca stożka jest o 2 dłuższa od promienia podstawy.Pole powierzchni bocznej tego stożka
jest równa 15π .Tworzaca stożka ma zatem długość.
10 gru 23:01
krystek: l=2r a Pb=π*r*l i masz :
10 gru 23:05
Aga:

Tworząca jest o 2 dłuższa od r, to r jest o dwa krótszy od l.
Stąd r=l−2
π(l−2)*l=15π//:π
l
2−2l−15=0
11 gru 09:43
krystek: @Aga dzieki za poprawkę ,efekt nieuwaznego czytania lub braku wiedzy ,jak kto woli.
11 gru 09:47
krystek: zad pierwsze :
jeżeli ma wszystkich 2n+6 wierzchołków to w podstawie masz (2n+6):2=n+3
Wtedy liczba krwędzi 3(n+3) =3n+9 i wszystko sie zgadza!
11 gru 09:51
Aga: W graniastosłupie 6 wierzchołków→9 krawędzi
8 wierzchołków→12 krawędzi,
10 wierzchołków→15 krawędzi
Stąd widać, że krawędzi jest 1,5 razy więcej niż wierzchołków.
Czy o to chodziło w tym zadaniu?
11 gru 09:53