c. geometryczny
Elka :D: jak to zrobić? sprawdź czy liczby:
1 2+√3 2+√3
-- , -------- , ---------
4 2 2-√3
w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny.
ja to zrobiłam w ten sposób, że z a1 i a2 obliczyłam q (wyszło mi 4 + 2√3 ) i potem z
a1 i q obliczyłam a3, które nie było takie jak podane w zadaniu wiec dałam odp że nie
tworzą w podanej kolejności ciągu geometrycznego... lecz moja nauczycielka nie uznała mi
tego zadania , czy ktoś może mi powiedzieć jak to zrobić żeby było dobrze?
22 mar 18:37
kamil: skorzystaj z tego ,ze w ciagu geometrycznym zachodzi prawidlowosc
a2/a1=a3/a2
22 mar 18:41
Bogdan:
albo a22 = a1*a2
22 mar 18:43
Elka :D: no tak ale jak próbowałam tym sposobem kamila, to mi wychodziły jakieś dziwne te
wyniki... i to za każdym razem inne
22 mar 18:46
Bogdan:
Wykonaj działania:
[(2 + √3) / 2]2 =
1/4 * [(2 + √3) / (2 - √3)] =
Jeśli otrzymasz jednakowe wyniki, to ciąg jest geometryczny.
22 mar 18:46
Bogdan:
Pamiętaj o usuwaniu niewymierności w mianownikach ułamków
22 mar 18:48
Elka :D: no to w tym pierwszym mi wyszło 7/4
a w drugim 1/4
dobrze?
22 mar 18:58
kamil: Bogdanie czy jest jakas mozliwosc abym znalazl bez szukania z "forum zadankowego" zadan
poprzez
dziedzine matematyki, ktora mnie interesuje? np czy moge odnalezc tylko zadania ze
stereometri?
22 mar 18:59
Bogdan:
Źle
[(2 + √3) / 2]2 = (4 + 4√3 + 3) / 4 = (1/4)*(7 + 4√3)
1 2 + √3 1 2 + √3 2 - √3 1 7 + 4√3
--- * ---------- = ---- * ---------- * ---------- = ---- * ------------- =
4 2 - √3 4 2 - √3 2 + √3 4 4 - 3
22 mar 19:06
Bogdan:
dokończ obliczenia
22 mar 19:07
Bogdan:
Przykładowe zadania znajdują się obok, trzeba wybrać tylko dział.
Natomiast zadania z określonego działu z forum zadankowego nie można na razie
znaleźć w inny sposób, jak tylko przeglądać kolejne nagłówki zadań, trochę to żmudne.
22 mar 19:10
Elka :D: no teraz mi wyszło, że tworzą... dzięki
22 mar 19:23
Bogdan:
22 mar 19:45