t
Stokrotka: przedtsaw w postaci iloczynu
10 gru 22:32
Stokrotka: pomoze ktos?
11 gru 11:18
Eta:
Witam

Zamiast α piszę x , bo mi wygodniej
| | x | |
cos0+cosx=1+cosx= 2cos2 |
| |
| | 2 | |
| | π | | cosx+sinx | |
tg |
| +tgx= 1+tgx= |
| |
| | 4 | | cosx | |
| | 2 | | √2 | | √2 | |
cosx+sinx= |
| ( |
| *cosx+ |
| *sinx)= |
| | √2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
=√2(cos |
| *cosx+ sin |
| *sinx)= √2*cos( |
| −α) ze wzoru: |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
coα*cosβ−sinα*sinβ=cos(α−β)
i otrzymujesz postać iloczynową
11 gru 11:53
Eta:
poprawka chochlika:
ze wzoru cosα*cosβ+sinα*sinβ= cos(α−β)
11 gru 11:56
Stokrotka: | | 2 | |
a mozesz mi powiedziec dlaczego cosx+sinx= |
| ? |
| | √2 | |
11 gru 12:42
Stokrotka: wyjasni mi ktos?
11 gru 12:54
Aga: Taka sztuczka.Te pierwiastki zostały umiejętnie dopisane, jak wymnożysz . to nadal masz
sinx+cosx
11 gru 12:59
Stokrotka: acha , dzieki
11 gru 13:01