matematykaszkolna.pl
Zadanie z kulami (prawdopodobieństwo) Bleek: Są dwa pudełka z kulami białymi i czarnymi: I pudełko: 5 kul białych i 5 kul czarnych II pudełko: 7 kul białych i 3 czarne Z pierwszego pudełka losujemy jedną kulę i bez sprawdzania koloru wrzucamy do drugiego pudełka. Następnie z drugiego pudełka losujemy jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie to kula biała? Odpowiedź do zadania brzmi: 1522 Ja zrobiłem je troszkę na logikę ale wynik oczywiście się nie zgadza.' Skoro można wylosować białą lub czarną kulę z pierwszego pudła to po wrzuceniu owej kuli powstaną dwie możliwości drugiego pudła: 8B, 3CZ i 7B, 4CZ. W pierwszym prawdopodobieństwo wylosowania białęj wyniesie 811 zaś w drugim 711. Po zsumowaniu wyjdzie oczywiście 1511. Książka jest znana z tego, że posiada wiele błędów i w odpowiedziach i w zadaniach, więc mam lekkie obawy, że tym razem ktoś dodał licznik do licznika i mianownik do mianownika, stąd ta dziwna odpowiedź. Proszę o pomoc, czy zrobiłem źle zadanie czy dobrze?
10 gru 22:29
Gustlik: rysunekSą dwa pudełka z kulami białymi i czarnymi: I pudełko: 5 kul białych i 5 kul czarnych II pudełko: 7 kul białych i 3 czarne Z pierwszego pudełka losujemy jedną kulę i bez sprawdzania koloru wrzucamy do drugiego pudełka. Następnie z drugiego pudełka losujemy jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie to kula biała? 0 No i właśnie do takiego zadania dobre jest drzewko, bo jest to typowo dwuetapowe doświadczenie losowe, jest to zadanie na prawdopodobieństwo całkowite.
 5 8 5 7 40 35 75 15 
P(B)=

*

+

*

=

+

=

=

10 11 10 11 110 110 110 22 
Odpowiedź w książce jest dobra.
10 gru 23:16