Zadanie z kulami (prawdopodobieństwo)
Bleek: Są dwa pudełka z kulami białymi i czarnymi:
I pudełko: 5 kul białych i 5 kul czarnych
II pudełko: 7 kul białych i 3 czarne
Z pierwszego pudełka losujemy jedną kulę i bez sprawdzania koloru wrzucamy do drugiego pudełka.
Następnie z drugiego pudełka losujemy jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie to
kula biała?
Odpowiedź do zadania brzmi: 1522
Ja zrobiłem je troszkę na logikę ale wynik oczywiście się nie zgadza.'
Skoro można wylosować białą lub czarną kulę z pierwszego pudła to po wrzuceniu owej kuli
powstaną dwie możliwości drugiego pudła: 8B, 3CZ i 7B, 4CZ. W pierwszym prawdopodobieństwo
wylosowania białęj wyniesie 811 zaś w drugim 711. Po zsumowaniu wyjdzie oczywiście
1511. Książka jest znana z tego, że posiada wiele błędów i w odpowiedziach i w zadaniach,
więc mam lekkie obawy, że tym razem ktoś dodał licznik do licznika i mianownik do mianownika,
stąd ta dziwna odpowiedź. Proszę o pomoc, czy zrobiłem źle zadanie czy dobrze?
10 gru 22:29
Gustlik:

Są dwa pudełka z kulami białymi i czarnymi:
I pudełko: 5 kul białych i 5 kul czarnych
II pudełko: 7 kul białych i 3 czarne
Z pierwszego pudełka losujemy jedną kulę i bez sprawdzania koloru wrzucamy do drugiego pudełka.
Następnie z drugiego pudełka losujemy jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będzie to
kula biała?
0
No i właśnie do takiego zadania dobre jest drzewko, bo jest to typowo dwuetapowe doświadczenie
losowe, jest to zadanie na prawdopodobieństwo całkowite.
| | 5 | | 8 | | 5 | | 7 | | 40 | | 35 | | 75 | | 15 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 11 | | 10 | | 11 | | 110 | | 110 | | 110 | | 22 | |
Odpowiedź w książce jest dobra.
10 gru 23:16
Bleek: Dzięki wielkie! Dziwne, że na to nie wpadłem
10 gru 23:21
Gustlik:
10 gru 23:31