matematykaszkolna.pl
Obliczanie prawdopodobieństwa dla wartości n Bleek: rysunekW dostawie n kalkulatorów, 6 jest wadliwych. Dla jakich wartości n prawdopodobieństwo tego, że dwa zakupione kalkulatory są wadliwe jest mniejsze od 13 Zrobiłem takie drzewko, jak narysowałem. (6W − ilość wadliwych, nD − ilość dobrych) Przyrównałem prawdopodobieństwo wylosowania dwóch wadliwych: (6n+6)*(5n+5)<13 Po rozwiązaniu wychodzi wielomian kwadratowy: −n2−11n+60<0 i rozwiązaniem jego jest n∊(−;−1612)u(512;+) wiadomo, że n musi być większe lub równe 1 więc zostaje tylko n>512 Sam fakt, że wychodzi ułamek jest dziwny, poza tym odpowiedź do zadania w książce brzmi n>10 Czy zadanie należy wykonać inaczej czy popełniłem jakiś błąd?
10 gru 22:19
Gustlik: Najlepiej kombinatoryką:

nawias
n
nawias
nawias
2
nawias
 n! (n−2)!*(n−1)*n (n−1)n 
|Ω|=
=

=

=

2!(n−2)! 2(n−2)! 2 

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias
 6! 
|A|=
=

=15
  2!*4! 
 15 
P(A)=

(n−1)n 

2 

15 1 

<

→ rozwiąż tę nierówność...
(n−1)n 

2 
 3 
11 gru 00:38
Gustlik: W tego typu zadaniach z nierównościami może wyjść ułamek, rozwiązanie nierówności może być np. n>10,5, co dla liczb naturalnych znaczy to samo, co n>10. Gdyby polecenie brzmiało "Dla jakich wartości n prawdopodobieństwo tego, że dwa zakupione kalkulatory są wadliwe jest równe
 1 

", wtedy musiałbys ułożyć równanie, zamiast nierówności i odpowiedź musiałaby wyjść np.
 3 
n=10, a więc wtedy ułamek nie mógłby wystapić, bo nie może być np. 10,5 kalkulatora. Ale w przypadku nierówności może tak być, widocznie przy n=10 P(A)>1/3, a przy n=11 P(A)<1/3.
11 gru 00:52
Aga: bleek można i tak jak zacząłeś, tylko wszystkich kalkulatorów jest n. w tym 6 wadliwych, a n−6 sprawnych.
6 5 1 

*

<

n n−1 3 
po rozwiązaniu n>10.
11 gru 09:28
Bleek: Gustlik− dzieki za wytlumaczenie i zadania i mozliwosci odpowiedzi. wole nie robic tych zadan kombinatoryka. co prawda przerabialem ja, ale na prostszych zadaniach, tym bardziej ze matematyke mam na podstawie. Aga− od razu zrobilbym tak jak Ty, ale w ksiazce mam podobne zadanie, w ktorym jest n ksiazek W TYM 7 w jezyku angielskim i jest 7n+7 i nn+7. nie wiem czy autorzy myla czy jak. w kazdym razie odpowiedz wychodzi dobra wiec skorzystam z Twojego rozwiazania. Dzieki wam obu ponownie!
11 gru 15:33
Bleek: Gustlik− dzieki za wytlumaczenie i zadania i mozliwosci odpowiedzi. wole nie robic tych zadan kombinatoryka. co prawda przerabialem ja, ale na prostszych zadaniach, tym bardziej ze matematyke mam na podstawie. Aga− od razu zrobilbym tak jak Ty, ale w ksiazce mam podobne zadanie, w ktorym jest n ksiazek W TYM 7 w jezyku angielskim i jest 7n+7 i nn+7. nie wiem czy autorzy myla czy jak. w kazdym razie odpowiedz wychodzi dobra wiec skorzystam z Twojego rozwiazania. Dzieki wam obu ponownie!
11 gru 15:33