Obliczanie prawdopodobieństwa dla wartości n
Bleek:

W dostawie n kalkulatorów, 6 jest wadliwych. Dla jakich wartości n prawdopodobieństwo tego, że
dwa zakupione kalkulatory są wadliwe jest mniejsze od
13
Zrobiłem takie drzewko, jak narysowałem. (6W − ilość wadliwych, nD − ilość dobrych)
Przyrównałem prawdopodobieństwo wylosowania dwóch wadliwych:
(
6n+6)*(
5n+5)<
13
Po rozwiązaniu wychodzi wielomian kwadratowy:
−n
2−11n+60<0
i rozwiązaniem jego jest n∊(−
∞;−16
12)u(5
12;+
∞)
wiadomo, że n musi być większe lub równe 1 więc zostaje tylko n>5
12
Sam fakt, że wychodzi ułamek jest dziwny, poza tym odpowiedź do zadania w książce brzmi n>10
Czy zadanie należy wykonać inaczej czy popełniłem jakiś błąd?
10 gru 22:19
Gustlik: Najlepiej kombinatoryką:
| | | | n! | | (n−2)!*(n−1)*n | | (n−1)n | |
|Ω|= | = |
| = |
| = |
| |
| | | 2!(n−2)! | | 2(n−2)! | | 2 | |
| 15 | | 1 | |
| < |
| → rozwiąż tę nierówność... |
| | 3 | |
11 gru 00:38
Gustlik: W tego typu zadaniach z nierównościami może wyjść ułamek, rozwiązanie nierówności może być np.
n>10,5, co dla liczb naturalnych znaczy to samo, co n>10. Gdyby polecenie brzmiało "Dla jakich
wartości n prawdopodobieństwo tego, że dwa zakupione kalkulatory są wadliwe jest
równe
| | 1 | |
|
| ", wtedy musiałbys ułożyć równanie, zamiast nierówności i odpowiedź musiałaby wyjść np. |
| | 3 | |
n=10, a więc wtedy ułamek nie mógłby wystapić, bo nie może być np. 10,5 kalkulatora. Ale w
przypadku nierówności może tak być, widocznie przy n=10 P(A)>1/3, a przy n=11 P(A)<1/3.
11 gru 00:52
Aga: bleek można i tak jak zacząłeś, tylko wszystkich kalkulatorów jest n. w tym 6 wadliwych, a n−6
sprawnych.
po rozwiązaniu
n>10.
11 gru 09:28
Bleek: Gustlik− dzieki za wytlumaczenie i zadania i mozliwosci odpowiedzi. wole nie robic tych zadan
kombinatoryka. co prawda przerabialem ja, ale na prostszych zadaniach, tym bardziej ze
matematyke mam na podstawie.
Aga− od razu zrobilbym tak jak Ty, ale w ksiazce mam podobne zadanie, w ktorym jest n ksiazek W
TYM 7 w jezyku angielskim i jest 7n+7 i nn+7. nie wiem czy autorzy myla czy jak. w
kazdym razie odpowiedz wychodzi dobra wiec skorzystam z Twojego rozwiazania. Dzieki wam obu
ponownie!
11 gru 15:33
Bleek: Gustlik− dzieki za wytlumaczenie i zadania i mozliwosci odpowiedzi. wole nie robic tych zadan
kombinatoryka. co prawda przerabialem ja, ale na prostszych zadaniach, tym bardziej ze
matematyke mam na podstawie.
Aga− od razu zrobilbym tak jak Ty, ale w ksiazce mam podobne zadanie, w ktorym jest n ksiazek W
TYM 7 w jezyku angielskim i jest 7n+7 i nn+7. nie wiem czy autorzy myla czy jak. w
kazdym razie odpowiedz wychodzi dobra wiec skorzystam z Twojego rozwiazania. Dzieki wam obu
ponownie!
11 gru 15:33