Prosze o rozwizanie
gabi: Prosze o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch zadan.
Graniastosłup ma 2n+6 wierzchołków.Liczba wszystkich krawedzi tego graniastoslupa jest równa w
odpowiedzi wynosi to :3n+9 (jak do tego dość)
Tworząca stożka jest o 2 dłuższa od promienia podstawy.Pole powierzchni bocznej tego stożka
jest równa 15π .Tworzaca stożka ma zatem długość.Odp.jest to 5(jak do tego dość)
10 gru 21:05
Gustlik: ad 1). Wzory na liczbę krawędzi K, wierzchołków W, ścian bocznych Sb i wszystkich ścian S
graniastosłupa N−kątnego:
K=3N
W=2N
Sb=N
S=N+2
W=2n+6
2N=2n+6 /:2
N=n+3 − jest to graniastosłup (n+3)−kątny
K=3N
K=3(n+3)=3n+9
10 gru 23:48
Gustlik:

Tworząca stożka jest o 2 dłuższa od promienia podstawy.Pole powierzchni bocznej tego stożka
jest równa 15π .Tworzaca stożka ma zatem długość.Odp.jest to 5(jak do tego dość)
P
b=15π
l=r+2
"Co masz dane, to obliczasz", masz dane pole boczne, więc je obliczasz na niewiadomych i
przyrównujesz do podanego w zadaniu.
P
b=πrl=πr(r+2)
πr(r+2)=15π → rozwiąż teraz to równanie − obliczysz promień, a potem z niego tworzącą.
10 gru 23:52