zadanko
ALIEN: Funkcja kwadratowa − Proszę o pomoc

!
f(x)=(x−1)
2 − 4
wyznacz:
a)współrzędne wierzchołka paraboli tj. W(1,−4)
b)zbiór wartości funkcji − tu nie wiem jak wyznzczyc bo nie wiem jak ramiona paraboli ida bo
nie ma liczy przed nawiasem tj.a=0? ramiona w góre jak a >0 w dół a<0
c)miejsce zerowe funkcji wyszło mi x1=−1 x2=3
d)przedziały monotoniczności funkcji
e)wartość najwieksz wartość najmniesza
f)równanie osi symetrii funkcji
g)argumenty,dla których funkcja przyjmuje wartości dodatnie
h)argumenty,dla których funkcja przyjmuje wartości ujemne
10 gru 21:03
mimi:

>> 3
10 gru 21:56
leon: zwf:<1,∞>,miejsce zerowe dobrze policzyłeś,
f(x)rośnie dla x∊(1+∞)
f(x)maleje dla x∊(−∞,1),wartości największej brak,najmniejsza :y=−4 dla x=1,oś symetrii:x=1,
f(x)>0 dla x∊(−∞,−1)
f(x)<0 dla x∊(−1,3)
f(x)>0 dla x∊(3 +∞)
10 gru 23:03
ALIEN: a czy zbiór wartości jest napewno dobrze bo mi sie wydaje ze powinien byc taki <−4, +∞)
11 gru 10:28