Może ktoś sprawdzić?
Łukasz: Może ktoś sprawdzić?
Mam takie zadanko, rozwiązałem je lecz nie wiem czy dobrze

x−−−>> 0+;
lim (sin
2xln
√x)
wyszło mi coś takiego.
lim (
2cos(x)(−sin(x))2)
i z tego wychodzi lim = 0;
10 gru 20:38
ZKS:

mi też wyszło 0.
10 gru 20:56
Łukasz: ook, ale czy też ci się przytrafił po drodze taki zapis? lim (2cos(x)(−sin(x))/2), Być może
wyszło mi tak przez przypadek, a muszę mieć pewność
10 gru 21:00
Łukasz: to jak?
10 gru 21:14
ZKS:
Ja nic takiego nie otrzymywałem bo zrobiłem po prostu tak:
limx → 0+ sin2x * limx → 0+ ln √x =
0 * 0 = 0 i tyle.
10 gru 21:18
ZKS:
Możesz zapisać jak otrzymałeś tamto to się zobaczy.
10 gru 21:22
Łukasz: ok, chwilka
10 gru 21:23
Łukasz: sin
2xln
√x = {0*(−niesk)}
| ln√x | |
| = {niesk*niesk}
|
| 1sin2x | |
2cosx*(−sinx)2 = {
02 = 0}
10 gru 21:34
Łukasz: Oczywiście tam w kliku miejscach powinno być "H" gdyż korzystałem z reguły de l'Hospitala
10 gru 21:40
ZKS:
Ja tam na górze palnąłem hehe.

Czemu nic nie mówisz mi się nie wiem czemu ubzdurało że
ln x do 0 będzie dążyło.

Wydaje mi się że wszystko w porządku.
10 gru 21:52
Łukasz: no właśnie, tak mi się wydawalo, dzięki za pomoc. W czwartek kolokwium z analizy i już mam
dosyć tych granic
10 gru 21:53