matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
elpe:
sinx + cosx = 0 jakie bd rozwiazanie ?
10 gru 20:33
ZKS:
π
sin(x +
) = 0
4
π
x +
= k * π
4
π
x = −
+ k * π ∧ k ∊ C.
4
10 gru 20:46
elpe:
a dlaczego tak? Bo jakoś nie mogę zrozumieć
10 gru 20:53
elpe:
w sumie juz wiem
10 gru 20:58
ZKS:
Jeżeli nie będziesz wiedział to rozpiszę.
√
2
sinx + cosx = 0 / *
2
√
2
√
2
sinx +
cosx = 0
2
2
π
π
sin
sinx + cos
cosx = 0
4
4
π
sin(
+ x) = 0
4
π
sin(x +
) = 0.
4
10 gru 21:11