postac parametryczna
paulaa: prostą l :
x+2y−3z−7=0
3x−y+2z+5=0
przedstaw w postaci parametrycznej .Proszę o pomoc. Z góry dziękuję!
10 gru 20:25
Andrzej: najpierw wyznacz współczynniki kierunkowe:
a = wyznacznik po wykreśleniu kolumn x i wolnych
b = wyznacznik po wykreśleniu kolumn y i wolnych
c = wyznacznik po wykreśleniu kolumn z i wolnych
czyli np. a = 2*2 − (−1)*(−3)
Potem podstaw za z dowolną wartość, najprościej 0, i rozwiąż ten dany układ równań z
niewiadomymi x i y.
Otrzymasz wartości x0, y0, a z0 = to co podstawiłaś.
no i teraz już postać parametryczna:
x = x0+at, y = y0+bt, z = z0+ct
10 gru 20:44
paulaa: ok obliczylam
a =1
b= −11
c= −7
i teraz nie wiem za co mam to 0 podstawic ?
10 gru 20:54
Andrzej: za zmienną z
albo za x, wtedy znajdziesz y0 i z0
albo za y, wtedy znajdziesz x0 i z0
10 gru 20:56
Andrzej: a to b to na pewno −11 wychodzi ?
10 gru 20:57
paulaa: Wielkie dzięki wyszło
10 gru 20:59
paulaa: tak mi się wydaje a nie ?
10 gru 21:01
Andrzej: 1*2 − 3*(−3) = 2 + 9 = 11, ja tak to widzę
10 gru 21:02
paulaa: x=t
y= −1−11t
z= −3−7t
10 gru 21:03
paulaa: no tak to wtedy y= −1+11t ?
10 gru 21:05
Andrzej: możesz przecież sprawdzić. Weź np. t = 1 i sprawdź czy otrzymany punkt leży na obydwu danych
płaszczyznach
10 gru 21:10
AS: Najlepiej przyjąć x = t , wtedy do rozwiązania układ równań
2*y − 3*z = 7 − t
− y + 2*z = 5 − 3*t
Rozwiązaniem tego układu jest y = −1 − 11*t , z = − 3 − 7*t
Szukana prosta: {x = t , y = −1 − 11*t , z = −3 − 7*t , t ∊ R}
10 gru 21:15
Andrzej: no tak, dzięki ASie, a i ja zauważyłem teraz swój błąd, Przy b bierze się minus wyznacznik.
Dobry masz wynik Paulo
10 gru 21:19
paulaa: ok zrozumiałam dzięki za pomoc
10 gru 21:23
paulaa: to jak już jesteście mozecie mnie jeszcze uświadomić

Jak napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(2,−1,4) i B(−1,0,−1 )
prostopadłej do płaszczyzny x−y+2z−15=0 o tym nie mam zielonego pojecia..
10 gru 21:27
AS: Można też tak
Z współczynników tworzę wektory i obliczam ich iloczyn wektorowy
u = [ 1,2 −3] , v = [3,−1,2] , u x v = [1,−11,−7]
Obrać dowolny punkt prostej np. P(2,−23,−17)
x = 2 + t , y = −23 − 11*t, z = −17 − 7*t , t ∊ R
10 gru 21:31
AS: Równanie płaszczyzny
A*x + B*y + C*z + 1 = 0
Ponieważ punkty należą do płaszczyzny mamy dwa równania
2*A − B + 4*C + 1 = 0
−A + 0*B − 1*C + 1 = 0
Z warunku prostopadłości trzecie równanie
1*A − 1*B + 2*C = 0
Po znalezieniu A B i C napisać równanie płaszczyzny
10 gru 21:37
AS: O ile się nie pomyliłem to równanie płaszczyzny ma postać
x − y + 2*z − 15 = 0
10 gru 21:43
AS:
10 gru 21:43
AS: Stop to nie to równanie
Równanie właściwe: 3*x − y − 2*z + 1 = 0
10 gru 21:46
paulaa: wyszlo

kurcze o wiele prościej robiliśmy to zadanie na ćw kobieta tak się zamotała że kazała
zrobić w domu
10 gru 21:47