prosta
seweryn: napisz równanie prostej prostopadłej przechodzącej przez punkt p (−5,0) i napisz równanie
prostej równoległej do prostej l i przechodzącej przez punkt P(−5,0) proszę o wytłumaczenie
10 gru 19:53
Eta:
Gdzie jest równanie prostej l ?
10 gru 19:54
seweryn: l;5x+y−2=0
10 gru 19:55
seweryn: wiem że musze przekształcić na postać kierunkową y=−5+2
10 gru 19:56
Eta:
l: y= −5x+2 a
1= −5 to a
2 = a
1= −5 dla prostej k || l
k: y= −5(x−x
P)+y
P k: y=.....
| | 1 | | 1 | |
a1= −5 to a2 = − |
| = |
| dla prostej p ⊥ l |
| | a1 | | 5 | |
| | 1 | |
p: y= |
| (x−xP)+yP p: y=..... |
| | 5 | |
dokończ ......
10 gru 19:59
10 gru 20:01
10 gru 20:01
seweryn: czyli k: l=y=−5x+6
a p: y=1/5x+6

?
10 gru 20:06
Eta:
Źle !
l: y= −5(x+5) +0 => y= ....
| | 1 | |
k: y= |
| ( x+5)+0 => y= .... |
| | 5 | |
10 gru 20:10
seweryn: l:y −5x−25
k:y 1/5x+1
10 gru 20:14
Eta:
ok
10 gru 20:51