| x2−25 | x2−36 | ||
* | |||
| x2−6x | x2−4x−5 |
| (x−5)(x+5) | (x−6)(x+6) | ||
* | =...... | ||
| x(x−6) | (x+1)(x−5) |
Korzystasz ze wzoru:
a2−b2= (a−b)(a+b)
to: x2− 25= (x−5)(x+5) i podobnie x2−36= (x−6)(x+6)
teraz mianowniki : x2−6x= x(x−6) bo wyłączamy x przed nawias
x2−4x−5 Δ= 36 √Δ= 6 x1= ..... x2=.....
to mamy rozkład ( x−x1)(x−x2) =..... dokończ
| (x+5)(x−5) | (x+6)(x−6) | ||
* | = ..... po uproszczeniu | ||
| x(x−6) | (x+1)(x−5) |
| (x+5)(x+6) | ||
= | ||
| x(x+1) |
| 4−√36 | ||
x1 = | ||
| 2 |
| 4+√36 | ||
x2 = | ||
| 2 |