procenty
Karolina: 2)Zakład stolarski produkuje 600 taboretów miesięcznie. Na skutek nieregularnych dostaw drewna
we wrześniu i w październiku produkcja spadła o ten sam % w każdym miesiącu. Wiedząc, że w
październiku wyprodukowano 384 taborety oblicz o ile % spadła produkcja we wrześniu. jak duży
spadek procentowy wystąpił w tych 2 miesiącach
10 gru 19:21
Eta:
p% −−−−− procentowy spadek produkcji w każdym miesiącu , p>0
ze wzoru na procent składany
600*(1−p)
2= 384
| | 384 | |
(1−p)2= |
| = 0,64 => że w obydwu miesiącach spadek o 36% |
| | 600 | |
(1−p)
2=0,64 => 1−p= 0,8 => p= 0,2 = 20% −−− spadek o 20% w każdym miesiącu
10 gru 20:23