znajdź ujemny pierwiastek równania
Paweł: Znajdź ujemny pierwiastek równania ||2x−1|−2|=4
BTW. Coś nie działa, ponieważ gdy używam Chrome to nie mogę dodać nowego zadania (pusta strona)
ani nie mogę napisać odpowiedzi do wątku który ma zero odpowiedzi. Gdy włączam stronkę w IE
problemu nie ma...
10 gru 19:17
kropka: ||2x−1|−2|=4
|2x−1|−2=4 ⋁|2x−1|−2=−4
|2x−1|= 6 ⋁ |2x−1|=−2 ten przypadek odpada bo wartość bezwzględna nie może być liczbą
ujemną
2x−1=6 ⋁ 2x−1=−6
2x= 7 ⋁ 2x=−5
x=7/2 ⋁ x=−5/2
Odp. x= −5/2
10 gru 19:27