matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przekątna prostopadłościanu
geodeta:
Oblicz przekątną prostopadłościanu o wymiarach 2*4*5
10 gru 18:56
kropka:
Z trójkąta ABC i tw. Pitagorasa |AC|
2
=2
2
+4
2
|AC|
2
=20 |AC|=
√
20
Z trójkąta ACG i tw. Pitagorasa d
2
= 5
2
+(
√
20
)
2
d
2
=25+20 d
2
=45 d=
√
45
=3
√
5
10 gru 19:35