Funkcja kwadratowa
geodeta: Przedział <−2,
∞) jest zbiorem wartości funkcji kwadratowej y=(x+1)
2−2.
Proszę mi wytłumaczyć dlaczego tak jest

dlaczego nie jest funkcja kwadratowa y=−2x
2+2
10 gru 18:45
Basia:
skoro ZW = <−2;+∞) to jak muszą być skierowane ramiona paraboli ?
naszkicuj obie parabole, chyba zobaczysz dlaczego pierwsza pasuje, a druga nie
10 gru 18:50
geodeta: rozumiem, a musi być dodatnie, ale dlaczego nie pasuje y=2(x−1)
2+2
10 gru 18:52
Mila: Postać : y=(x+1)2−2. jest postacią kanoniczną i liczby : −1 i −2 to współrzędne wierzchołka
paraboli
Zatem skoro parabola skierowana do góry to najmniejsza wartość wynosi −2
a w ostatnim Twoim przykladzie najmniejsza wartość funkcji wynosi 2.
10 gru 20:27