monotonicznosc
Wojtek: Czy będzie to ciąg niemonotoniczny
mam taki przykład:
| | 4n−2 | |
wynik wyszedł mi = |
| wydaje mi sie że ciąg jest niemonotoniczny |
| | (n2+2n+1)(n2) | |
10 gru 18:25
Basia:
| | 2n2 − 2(n+1)2 | |
an+1−an = |
| = |
| | n2(n+1)2 | |
a to jest ujemne dla każdego n∊N
jest malejący
10 gru 18:38
krystek: | 2(n−1) | |
| czy teraz mozna wysnuć jakieś wnioski? |
| (n+1)2*n2 | |
10 gru 18:39
krystek: Basiu, ja nie przeliczam ,jestem
'lazy".
10 gru 18:43
Wojtek: a nie będzie rosnący

aha no tak czyli n musi być liczbą dodatnia

naturalną
10 gru 18:43
Basia:
na pierwszy rzut oka mi coś nie pasowało, dlatego przeliczyłam
no to musi być ciąg malejący
10 gru 18:44
Wojtek: to który wynik jest dobry
10 gru 18:45
Wojtek: | | 0 | |
nie wiem juz sam jak może być ciąg malejący  Np n =1 wyjdzie |
| czyli ciąg stały  |
| | 4 | |
wytłumaczcie
10 gru 19:14
krystek: Basia Tobie wykazała !
a jeżeli chcesz liczyć na pieszi to liczysz
| | 22+2 | |
a2= |
| itd ,ale to nie jest dowód na malejacy ciąg. |
| | 22 | |
a
3=..
10 gru 19:24
Wojtek: ok ale jak ja mam rozpoznac czy ciaqg jest malej.. czy rosn..

?
10 gru 19:37
Basia:
wpis z 18:38; poprawiłam Twoje obliczenia
przeczytaj i wyciągnij wnioski
10 gru 19:42
Wojtek: jeżeli wynik wynosi tyle co ty obliczyłaś to się zgadzam, krystkowi wyszło tak samo jak mi,
wtedy bylby to ciag rosnący. Jak możesz wytlumacz mi jak uzyskałaś/przekształciłaś
10 gru 19:47
krystek: an+1−an>0 to ciąg rosnący bo an+1>an (logiczne? następny wyraz większyod
poprzedzajacego )
an+1−an<0 to ciąg malejący bo an+1<an (logiczne? następny wyraz mniejszy od
poprzedzającego go)
10 gru 19:48
Wojtek: nom logiczne czyli żeby zbadać monotoniczność ciągu nie muszę go rozpisywać, bo wynika to z
definicji którą podałeś
10 gru 19:54
krystek: czytaj uważnie ! Basia przeliczyła ja nie



| | n2+2 | | n2 | | 2 | | 2 | |
Ułamki znasz |
| = |
| + |
| =1+ |
| |
| | n2 | | n2 | | n2 | | n2 | |
10 gru 19:54
krystek: A co robiłeś na początku ,skad wziąłeś zapis z 18;25?
10 gru 19:57
Wojtek: | | 2 | |
tak z ułamkami zaczaiłem nom już dobrze basia zrobiła to tak jak ma być: an=1+ |
| |
| | n2 | |
| | 2 | |
podstawiając za [n] jedynkę wyjdzie 3 an+1=1+ |
| za n 1 wyjdzie 112 czyli |
| | (n+1)2 | |
an+1<an
więc malejący
10 gru 20:04
Wojtek: | | (n+1)2+2 | | n2+2 | |
an+1−an= |
| − |
| sprowadziłem do wspólnego mianownika i tak |
| | (n+1)2 | | n2 | |
obliczyłem mój wynik, czyli taki sam jak twój
10 gru 20:07
Wojtek: na zajeciach w wyniku (zależy od równania) np w mianowniku będzie (+) i w liczniku(+) i z tego
wnioskuję że ciąg jest rosnący
10 gru 20:10
krystek: | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
I teraz an+1−an=(1+ |
| )−(1+ |
| )= |
| − |
| =.. i dalej patrz na |
| | (n+1)2 | | n2 | | (n+1)2 | | n2 | |
liczenie Basi o godz 18:38






!
10 gru 20:15
Wojtek: ok nie musisz się denerwować moim sposobem też można obliczyć i będzie dobrze, zgubiłem minusa
przed 4 i dlatego wyszło inaczej
10 gru 20:19
krystek: No właśnie! Wreszcie zrozumiałe w czym rzecz! Kolorowych snów!
10 gru 20:24