zapisz wzór y=f(x) trójmianu kwadratowego w postaci ogólnej wiedząc, że: suma miejsc
zerowych tego trójmianu wynosi 4, zbiór wartości jest równy (-∞,6>, oraz że do wykresu
tej funkcji należy punkt ( 1 ; 5,5 ). Rozwiąż nierówność f(x) > -x +4.
proszę o pomoc bo jakoś nie wiem jak sie do tego zabrać...
1.Skoro punkt należy do wykresu ... to jego współrzędne spełniają równanie zatem:
5,5=a+b+c
| −b | ||
2.Suma miejsc zerowych x1+x2= | =4 | |
| a |
| 4 | ||
xw= | =2 | |
| 2 |
| x1+x2 | ||
xw= | ||
| 2 |