badanie funkcji...
Asieńka91: Hej mam oj dość kłopotliwe dla mnie zadanie a mianowicie mam do obliczenia wszechstronne
badanie funkcji a konkretnie tej x
3/x−1 x−1 to mianownik

Jeśli komuś by się chciało
podjąć tego zadania bardzo proszę o pomoc
10 gru 18:21
krystek: Rachunek pochodnych sie kłania!
1) D=
2)..m zerowe f
3)pochodna
4 asymptoty pionowe i poziome
5)określic ekstrema i monotonicznośc .
6) tabela
7)wykres.
10 gru 18:27
Asieńka91: tak właśnie

o to chodzi tylko jak to zrobić

Mam spory kłopot z samymi pochodnymi a to
zadanie już w ogóle mnie przeraża
10 gru 18:29
krystek: To do dzieła
1) D=R\{...}
10 gru 18:34
Asieńka91: będzie D=R\{0,1) ?
10 gru 18:39
krystek: a dlaczego 0 wyrzuciłaś ?
10 gru 18:44
Asieńka91: no w sumie nie wiem robiłam patrzac na podobny przyklad w necie.
10 gru 18:46
10 gru 18:47
Asieńka91: mianownik nie moze darzyc do 0 bo nie dzieli sie przez 0 czyli bedzie D\R{1}
10 gru 18:52
Asieńka91: czy ktoś mi pomoże?
10 gru 19:03
krystek: Ty lepiej napisz kto mnie wyręczy i wyliczy!
10 gru 19:04
Asieńka91: zazwyczaj staram sie robic sama zadania ale nie ukrywam że matematyka nie jest moja mocną
stroną wiem o co chodzi ale mam problem z rozwiązaniem jeśli Ty uważasz że licze na to że ktoś
mnie wyręczy to bardzo mi przykro. Nie każdy potrafi świetnie matmę niestety są ludzie tacy
jak ja którym brakuje pewna wiedza i jest to nie do przeskoczenia
10 gru 19:09
krystek: ale napisałam co po kolei masz robić.2)f(x)=0 ⇔x=0
3) pochodna (popatrz na wzór na pochodna ilorazu)
10 gru 19:12
Asieńka91: dalej nie rozumiesz o czym ja pisałam

jak mam to zrobić kiedy poprostu mylę się o
obliczeniach?!
10 gru 19:15
Asieńka91: czy pochodna wyjdzie −1/−2x+1 ?
10 gru 19:20
Asieńka91: czy mozesz mi podac swoje gg? byloby szybciej chyba ze to kłopot to rozumiem
10 gru 19:23
krystek: | | x3 | | 3x2(x−1)−x3*1 | |
f'(x)=( |
| )'= |
| |
| | x−1 | | (x−1)2 | |
10 gru 19:30
Asieńka91: wiecej nie wyliczac?
10 gru 19:32
Asieńka91: oj strasznie dlugo to idzie a ja mam jeszcze sporo innego zadania , dzieki
10 gru 19:37
krystek: ależ trzeba !
Potem policz f'(x)=0 ⇔2x3−3x2=0 ⇔x2(2x−3)=0⇔
następnie okreslasz gdzie f'(x)>0 to f↗a gdzie f'(x)<0 to f↘
10 gru 19:42
Asieńka91: skoro trzeba to ja Ci podalam moj wynik i zapytalam czy poprawny on jest?
10 gru 19:43
krystek: Zobacz wyliczyłam Tobie pochodna ! To co Ty napisałaś to wg jakiego wzoru?
10 gru 19:50
Asieńka91: no ja policzylam dalej to co Ty napisalas... rozumiesz?
10 gru 19:54
krystek: Podana przez Ciebie pochodna o 19:20 jest zła masz policzona o 19:30
10 gru 19:59
Asieńka91: ok to jak beda asymptoty
10 gru 20:06
Asieńka91: mozesz mi napisac cale te zadanie do konca i tak bede musiala je przeanalizowac skad co
siewzielo w razie gdyby mnie profesor zapytal
10 gru 20:20
krystek: pionowe tam gdze f nie jest określona lim gdy x→1+ i gdy x→1 −, a ukośne znasz wzór i liczysz.
10 gru 20:20
krystek: No
10 gru 20:21