Wykaż że styczna do hiperboli xy=1 ogranicza wraz z osiami układu współrzędnych
Marta: Wykaż że styczna do hiperboli xy=1 ogranicza wraz z osiami układu współrzędnych kąt o stałym
polu (jest to zadanie z działu pochodne).
10 gru 18:21
Basia:
styczna w p−cie x
0 ma równanie
i przechodzi przez punkt P(x
0,
1x0)
stąd:
styczna ma równanie:
no to teraz znajdź jej punkty przecięcia A z OX (y=0) i B z OY (x=0)
| | |OA|*|OB| | |
i policz pole trójkąta AOB = |
| |
| | 2 | |
10 gru 18:29
Marta: Ale jak mam znaleźć punkty przecięcia A z OX (y=0) i B z OY (x=0) ? Jakie współrzędne mają
punkty A i B?
10 gru 19:17
Marta: Basia dzięki ale możesz mi jeszcze wytłumaczyć skąd mam wziąć współrzędne punktów A i B
10 gru 19:21