Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale <-1,2>
Sławeweeek.: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji w przedziale <−1,2>
f(x) = x
2 + 3
wychodzi mi 4 i 7 a ma być 3 i 7. dlaczegoo?
10 gru 18:02
Aga: p=xw=0∊<−1,2>
więc ymin=q=3
f(−1)=4
f(2)=7
więc ymax=7.
10 gru 18:05
krystek: naszkicuj ta funkcję i zauważ ,że wierzchołek znajduje sie w tym przedziale jest to yw=
f(min)
a fmax= f(2)=...
10 gru 18:07
Sławeweeek.: ale q wychodzi przecież −3 a nie 3

bo q to −delta/4a.
a Δ = b
2 − 4ac = 0 − 4x3 = −12
więc q = −12/4 = −3
10 gru 18:08
Aga: Δ=−12
to −Δ=12.
10 gru 18:11
Sławeweeek.: no tak tak. ale bezmózg ze mnie
10 gru 18:18
terka : | | −Δ | | −(−12) | | 12 | |
wzór na q= |
| podstawiasz q= |
| to q= |
| =3 |
| | 4a | | 4*1 | | 4 | |
10 gru 18:18
krystek: Ale postaraj sie ułatwić sobie życie jeżeli masz y=x2 w=(0,0) to y=x+3 podnosisz o
wektor[0,3 ]
i masz wierzchołek!
10 gru 18:59
ania: wyznacz wartośc najmiejsza i najwięszą funkcji w przedziale <−4,−1> funkcji γ=−5x do kwadratu
−20x+4
16 maj 11:05
ania: pomóżcie szybko:(
16 maj 11:07
aniabb: p= −20/10 = −2
f(−4)=−5(−4)2−20•(−4)+4 = −80+80+4=4
f(−2)=−5(−2)2−20•(−2)+4 = −20+40+4=24
f(−1)=−5(−1)2−20•(−1)+4 = −5+20+4=19
największa wartość w tym przedziale to 24 najmniejsza to 4
16 maj 11:09
wladek: Lecisz kur*a z tematem ziomus
11 sty 21:32