PILNE!!
burak: Mam obliczyć kąt, jaki tworzy ściana boczna z płaszcz. podstawy w ostrosłupie prawidłowym
sześciokątnym, w którym krawędź boczna jest trzy razy dłuższa od krawędzi podst
10 gru 17:48
Aga: Czy ma wyjść "przyzwoity kąt"?
10 gru 17:52
burak: nie musi
10 gru 18:19
burak: Aga lub ktoś niech mi pomoże, bo nie rozumiem tego zadania
10 gru 18:48
dero2005:

l = 3a
| | a | |
hs = √l2 − (a2)2 = √(3a)2 − a24 = |
| √35
|
| | 2 | |
| h | | | | 2√105 | |
| = cos α = |
| = |
| |
| hs | | | | 105 | |
10 gru 19:04
burak: dziękuję za pomoc
10 gru 19:11
burak: a dlaczego w mianowniku, gdy podstawiałeś za h jest 3 a nie 2 i dlaczego potem tak dziwnie
wyszło?
10 gru 19:25
burak: mi wyszło 73o, ale z tego cos wychodzi co innego
10 gru 19:31
dero2005:
rzeczywiście zrobiłem literówkę
10 gru 19:34
burak: czyli dobrze mi wyszło

dziękuję za wszystko
10 gru 19:36