W(x)=U{x^{3}-2x^2-3x}{x^{6}-18x^{4}+81x^2
terka : | | x3−2x2−3x | |
W(x)= |
| a)wyznacz dziedzinę b)przekształć do postaci ułamka |
| | x6−18x4+81x2 | |
nieskracalnego
10 gru 17:33
krzysio: 1.)Dziedzina czyli to co w mianowniku ma być różne od zera
w liczniku wyłączasz x, a w mianowniku x2 i liczysz dalej
10 gru 17:36
krystek: | | x(x2−2x−3) | |
W(x)= |
| =.. |
| | x2(x4−18x2+81) | |
10 gru 17:38
terka : dalej czyli x2(x4−18x2+81) i co dalej
10 gru 17:40
krzysio: za x4 podstaw sobie pomocniczą literę t
10 gru 17:41
terka : tyle to wiedziałam a teraz? x2(x2−9)2 ?
10 gru 17:42
terka : na to w nawiasie trzeba zastosować wzór skróconego mnożenia nie wiem co z tym dalej
10 gru 17:45
krzysio: w liczniku masz (x+2)(x−3) a w mianowniku
x2(x−3)(x+3)(x+3)2 i sobie skracasz
10 gru 17:45
krzysio: sory źle nie zauważyłem x
10 gru 17:48
krzysio: jednak dobrze
10 gru 17:49
terka : chłopcy nie zostawiajcie mnie samej sobie z tym zadaniem PLEASE....
10 gru 17:50
Basia:
x4 − 18x2 +81 = (x2−9)2 = (x−3)2(x+3)2
10 gru 17:51
terka : Krzysiu mógłbyś mi to napisać tak od początku do końca?
10 gru 17:58
krzysio: coś takiego chyb powinno ci wyjść
(x+2)/x(x+3)2
10 gru 18:00
terka : napiszcie mi to tak po kolei pleaseeeee...
10 gru 18:09