aa
M: wyznacz dziedzinę funkcji wymiernych określonuch następujacymi wzorami

W(x)= x
2+2x+1
_________
x
3+x
2+4x
W(x)= x
2+2x+6
________
x
3+5x
2+6x z CZYM TO SIĘ JE <GDYŻ BYŁO SIE NIEOBECNYM NA LEKCJI>>
DLA JAKICH WARTOŚCI PARAMETRU (M∈R) DZIEDINĄ FUNKCJI WYMIERNEJ W(X) JEST ZBIÓR
WSZYSTKICH LICZB RZECZYWISTYCH,JESLI
A) W(X)= x
2+5
_______
x
2+2x+m
b) W(x)= x
___________
x
2+5x+9m
2 z góry dzięki za naprowadzenie.
Eta:
Witam!
Wniosek: trzeba systematycznie uczęszczać na lekcje

wyrażenie w mianowniku ułamka nie może się zerować!
bo dzielenie przez 0 -- nie wykonalne

( tak?)
zatem:
x
3 +x
2 +4x ≠0
to x*( x
2 +x +4) ≠0 Δ= 1 - 16 = - 15
x = 0 ---- tylko jedno m-ce zerowe
Δ<0
więc wyrażenie w drugim nawiasie nigdy się nie zeruje
zatem D= R - {0}
podobnie rozwiąz drugi przykład!
zad3/
w mianowniku mamy wyrażenie:
x
2 +2x +m -- ramiona paraboli do góry bo a = 1 >0
zatem delta musi być <0 --- czyli brak m-c zerowych
zatem cała parabola nad osią OX czyli D=R
liczymy deltę i nałożymy w-k Δ<0
Δ= 4 - 4m więc 4 - 4m <0 <=> -4m <-4 <=> m > 1
zatem m€ ( 1,∞)
zad następne wykonaj podobnie już sam !
Powodzenia!