wyrażenia wymierne
terka: | | x3−2x2−3x | |
pomocy ! dane jest wyrazenie W(x)= |
| a)wyznacz dziedzinę |
| | x6−18x4+81x2 | |
b)przekształć do postaci ułamka nieskracalnego
10 gru 17:23
terka : | | x3−2x2−3x | |
W(x)= |
| a)wyznacz dziedzinę b)przekształć do postaci ułamka |
| | x6−18x4+81x2 | |
nieskracalnego
27 gru 19:32
Aga: licznik x przed nawias i do nawiasu Δ
mianownik x2 przed nawias
x2(x4−18x2+81) do nawiasu wzory skróconego mnożenia
27 gru 19:39
terka : Aga co dalej z tym mianownikiem?
27 gru 19:53
Aga: x2(x4−18x2+81)=x2(x2−9)2=x2[(x−3)(x+3)]2=x2(x−3)2(x+3)2
27 gru 19:56
terka : Dzięki wielkie
27 gru 20:01
terka : Aga: x=0 nie należy do dziedziny x=3 nie należy do dziedziny x=−3 nie należy do dziedziny ;
dobrze?
27 gru 20:20
27 gru 20:42