jak obliczyc z tego punkty przegiecia i wypukłości ? POMOCY!!!
Owned7: f(x)= xex i f(x)=x4−6x2−6x+1
10 gru 17:21
Basia:
zacznij od f(x) = x4−6x2−6x+1, bo łatwiejsza (chyba ?)
1. policz f'(x)
podaj wynik
10 gru 17:25
Owned7: f'(x)= 4x
3−12x−6 chyba dobrze
10 gru 17:30
Owned7: co dalej

10 gru 17:43
Basia:
dobrze; no to teraz policz drugą pochodną f"(x) ( czyli pochodną pierwszej pochodnej)
10 gru 17:44
Owned7: f''(x)=12x2 −12
10 gru 17:52
Basia:
czyli f"(x) = 12(x2−1)
teraz szukamy miejsc zerowych f"(x)
szkicujemy sobie wykres (jeżeli Ci to potrzebne, bo nie jest to obowiązek) i zapisujemy
przedziałami
x∊(−∞; −1) ⇒ f"(x) > 0 ⇒ f. jest wypukła
x∊(−1;1) ⇒ f"(x) < 0 ⇒ f.jest wklęsła
x∊(1;+∞) ⇒ f"(x) > 0 ⇒ f.jest wypukła
no to punktami przegięcia są x1= −1 i x2=1
i to by było na tyle (profesor mniemanologii stosowanej)
10 gru 17:58
Owned7: dzieki wielkie a co z xex
10 gru 18:01
Basia:
krok, po kroku tak samo
licz i napisz do czego doszedłeś
sprawdzę i "popchnę" jeśli będzie trzeba
10 gru 18:02
Owned7: f'(x)= ex + xex
f''(x) = 2ex + xex ? chyba tak
10 gru 18:20
Basia:
dobrze
przekształcamy
f"(x) = ex(2+x)
ex >0 dla każdego x∊R
czyli o miejscach zerowych i znaku drugiej pochodnej decyduje wyłącznie wyrażenie
2+x
a z tym chyba sobie poradzisz
10 gru 18:33
Owned7: czyli miejsce zerowe f'' to −2. wiec to jest punkt przegięcia?
x∊(−∞,−1)⇒ f''(x) > 0 ⇒ f. wypukła?
x∊(−1,∞) ...
jak to zapisać wszystko...
10 gru 19:00