oblicz x∊R ciag jest geometryczny i arytmetyczny
Monika: Dla jakich X∊R ciąg ( x, 1−x,3...) jest ciągiem:
a) arytmetycznym
b) geometrycznym
Proszę o pomoc.
10 gru 17:15
krystek: arytm ⇒to różnica stała
geom ⇒to iloraz stały
zapisz!
10 gru 17:17
Monika: dzieki, ale ja nie byłam na lekcjach z tego i w ogóle nie wiem o co chodzi, a za tydzien mam
sprawdzian

wiec i tak nie wiem o co Ci chodziło...a w pdr nie rozumiem teorii, wiec
myslalam, ze chociaz na przykladzie mi sie uda cokolwiek pojąć
10 gru 17:26
krystek: a
1=x
a
2=1−x
a
3=3
| | 1 | |
c.a. ⇒a3−a2=a2−a1⇒3−(1−x)=(1−x)−x⇒3−1+x=1−2x⇒ 3x=−1⇒x=− |
| |
| | 3 | |
10 gru 17:32
krystek: a dla geom
| | a3 | | a2 | |
z def |
| = |
| spróbuj sama wyliczyć. |
| | a2 | | a1 | |
10 gru 17:33
Monika: b) 1/3
Dziękuję
10 gru 17:37
krystek: napisz obl dla b)
10 gru 17:51