równanie
kasia: rozwiąż równanie
x3−11x2−18x=0
10 gru 17:14
Aga: x(x2−11x−18)=0
10 gru 17:15
kasia: czyli jak to sie robi?
10 gru 17:18
krystek: x=0 lub x2−11x−18=0 (liczysz Δ x1 i x2
10 gru 17:20
Aga: x=0 lub x
2−11x−18=0
Δ=b
2−4ac=
10 gru 17:21
kasia: oblicze i napisze wynik
10 gru 17:22
krystek: ok
10 gru 17:23
10 gru 17:29
kasia: i to koniec ?
czy coś jeszcze sie robiło?
10 gru 17:29
kasia: dobrze jest zrobione
10 gru 17:37
krystek: jeżeli dobrze napisałaś na początku zad to źle obiczłaś Δ, bo c=−18 a nie18
10 gru 17:42
Aga: −b=11
10 gru 17:47
kasia: ok dzieki za poprawke
10 gru 17:52
krystek: @kasiu ale uwzględnij poprawke Agi i moja !
10 gru 17:55
kasia: Δ mi wychodzi 193
Δ=112−4*1*(−18)
10 gru 18:11
kasia: √Δ= 13,892
10 gru 18:13
krystek: Tak ,dlatego pytałam ,czy dobrze masz na początku, czy nie powinno być +18x wówczas Δ=49!
10 gru 18:14
krystek: zostawiasz √193 nie podajesz przybliżeń.
10 gru 18:16
kasia: | | 11+13,89 | |
x2 = |
| =12,445 |
| | 2*1 | |
| | 11−13,89 | |
x1 = |
| = −1,445 |
| | 2*1 | |
10 gru 18:18
kasia: było tam −18 dobrze napisałam w zad
ale zle rozwiazałam;\
10 gru 18:19
kasia: to jak jest √Δ to nie mam liczyc √ z Δ ?
10 gru 18:21
krystek: | | 11+√193 | |
Kasiu piszesz x1= |
| ≈.( jeżeli chcesz zaznaczyć na osi).. i tak samo x2 |
| | 2 | |
10 gru 18:22
kasia: mi chodzi tylko zeby rozwiazac. a na osi nie mam zaznaczac. to wynik x1 to −1,445 ?
10 gru 18:25
krystek: | | 11+√193 | |
Nie, tak jak Tobie napisałam !x1= |
| i koniec! |
| | 2 | |
10 gru 18:30
kasia: juz rozumie wielkie dzieki.
10 gru 18:35