Wyznacz pochodną danej funkcji y'
EwaGdynia: Wyznacz pochodną danej funkcji y'
y=sin2x + 3sinx2
Nie wiem jak sie za to zabrac
nie umiem wyznaczyć pochodnej z tego sin2x + 3sinx2
10 gru 17:14
EwaGdynia: jak to zrobic?
10 gru 17:20
Basia:
spróbuj najpierw oddzielnie:
1. (sin2x)' = ....
2. [sin(x2)]' = .....
10 gru 17:20
Basia: spróbuj; nie bój się; jak nie wyjdzie to trudno, ktoś poprawi
10 gru 17:26
EwaGdynia: za chwilke napisze
10 gru 17:29
EwaGdynia: a jak jest różnica?
10 gru 17:59
krystek: sin2x=sinx*sinx
nztomiast sinx2=sin(x*x)
10 gru 18:01
Basia:
sin2x = (sinx)2
czyli funkcja zewnętrzna to ()2, a wewnętrzna sinx
sin(x2)
tutaj zewnętrzna to sinus, a wewnętrzna x2
10 gru 18:01
krystek: 
@
Basi
10 gru 18:02
Basia:
dziękuję

dla
krystka, (ale nie wiem czy trafiłam)
10 gru 18:06
10 gru 18:11