pilne
damian: Podstawą graniastosłupa prostego jet trapez równoramienny, którego kąt ostry ma 60°. Rzut
prostokątny długości √3dm przekątnej graniastosłupa na płaszczyznę podstawy tworzy z tą
przekątną kąt 30° i zawiera się w dwusiecznej kąta ostrego trapezu . Oblicz : a) sumę długości
wszystkich krawędzi graniastosłupa b) pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa
10 gru 16:54
Basia:

d =
√3
α=30
β= 180−60=120
czyli kąt BDC też ma 30
z tw. cosinusów w tr. BCD wyliczysz a
z tw. Pitagorasa w tr. BED wyliczysz h
z tw. Pitagorasa w tr.AED wyliczysz x
AB = a+2x
no to masz krawędzie podstawy
z tr.BD'D i tg30 wyliczysz krawędź boczną c
10 gru 17:09
damian: dziękuje
10 gru 17:10