tożsamości
Efka: Sprawdź czy tożsamość jest prawdziwa:
2sinx-sin2x x
-------------- = tg2----
2sinx+sin2x 2
22 mar 18:14
Bogdan:
Wskazówka.
sin2x = 2sinx*cosx
1 - cosx = 2sin2(x/2)
1 + cosx = 2cos2(x/2)
22 mar 18:23
Efka: brakowało mi dwóch ostatnich wzorów

dziękuję
22 mar 18:25
Karolina: 2sinx −sin2x / 2sinx + sin2x = tg2 x/2
6 mar 21:13
Eta:
Wykaż tożsamość:
| 2sinx−sin(2x) | |
| =tg2(x/2} |
| 2sinx+sin(2x) | |
korzystamy ze wzorów :
sin(2x)=2sinx*cosx i 1−cosx= 2sin
2(x/2) i 1+cosx=2cos
2(x/2)
| | 2sinx−2sinxcosx | | 2sinx(1−cosx) | |
L= |
| = |
| = |
| | 2sinx+2sinxcosx | | 2sinx(1+cosx) | |
| | 2sin2(x/2) | |
= |
| = tg2(x/2)=P |
| | 2cos2(x/2) | |
6 mar 22:34