oblicz
mala: jak napisac wzor funkcji mając do dyspozycji tylko miejsca zerowe? x=1 i x=7 ? Przeciez nie
mając a, nic nie zrobie
10 gru 16:35
sushi_ gg6397228:
napisz cala tresc zadania, a nie tylko kawałek
10 gru 16:37
Ania: y=a*(x−1)(x−7)
10 gru 16:39
mala: do tego zadania jest rysunek ,z ktorego nie da odczytac sie wierzcholka paraboli, jest jakby
urwana. podstawiając jakis punkt z wykresu tez niebardzo wychodzi. moge odczytac tylko
miejsca zerowe. I mam napisac wzór funkcji
10 gru 16:39
Ania: pod co napisałam podstaw dowolny punkt który możesz odczytać z wykresu i wtedy wyjdzie Ci a
10 gru 16:41
mala: nie wyjdzie
10 gru 16:49
sushi_ gg6397228:
wrzuc tutaj rysunek
10 gru 16:49
Ania: ale jak punkt podstawiasz?
10 gru 16:56
Ania: *jaki?
10 gru 16:58
pomagacz:

np taki rysunek,
kropki to miejsca zerowe, dajmy x
1 = −5, x
2 = 2 i dowolnie wybrany
punkt A przykładowo A = (−3, −6)
f(x) = y = a(x + 5)(x − 2)
podstawiasz dane do wzoru:
−6 = a(−3 + 5)(−3 − 2)
liczysz a i masz wzór, dobierz pewny(taki dokładny a nie dowolny) punkt i policz
10 gru 17:05