geometria analityczna
ewka1114: Dany jest okrag o równaniu (x−3)2+y2=36 Punkt A=(3,−6) jest wierzchołkiem trójktą
równobocznego wpisanego w dany okrag. Wyznacz współrzędne wierzchołków B i C
10 gru 15:45
-:):

... znasz promień okręgu ... znasz więc i długość boku trójkąta
Odcinek AC ma więc określoną długość a jednocześnie współrzędne punktu C
spełniają równanie okręgu
A można i sprytniej ...
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
(wykorzystując znaną wysokość trójkąta)
Później poszukaj punktów przeciącia się tej prostej z okręgiem.
10 gru 16:45
Basia:
wyznacz S (środek okręgu) i R
zrób rysunek
pr.AS, w której zawiera się wysokość trójkąta || OY ⇒
pr.BC || OX czyli ma równanie y = b
D − środek odc.BC D(3,b)
R = 23h
h = 32R
AD = h
z tego wyliczysz b
a potem układ równań:
y = b i równanie okręgu
10 gru 16:47
ewka1114: w jaki sposób mam wyznaczyć z AD b ?
10 gru 17:10
ewka1114: ok już wiem dziekuje !
10 gru 17:22