Wielomiany!
zielone:
Wielomian f stopnia trzeciego, który ma miejsca zerowe: −6, −5, −3, spełnia warunek f(0)=90.
Wielomian g dany jest wzorem x
3−14x
2+63x−90. Wykaż, że g(x)=−f(−x).
Z góry dziękuję za rozwiązanie!
10 gru 15:42
ICSP: Postać iloczynowa.
10 gru 15:43
zielone: tzn?
możesz przynajmniej w części rozpisać?
10 gru 15:44
aa: (x+6)(x+5)(x+3)
10 gru 15:45
ICSP: f = a(x+6)(x+5)(x+3)
90 = a(6*5*3) ⇔ a = 1
f(x) = (x+6)(x+5)(x+3) = wymnóż.
10 gru 15:45
aa: −f(−x)=−[(−x+6)(−x+5)(−x+3)]=....
10 gru 15:46
zielone: hmmm... no fakt... dzięki za pomoc

Pozdr.
10 gru 15:48