Wyznacz pochodną danej funkcji y'
EwaGdynia: Wyznacz pochodną danej funkcji y'
| | (f)' | | f'*g − f*g' | |
Korzystam z tego wzoru tak |
| = |
| |
| | (g)' | | g2 | |
10 gru 15:33
aa: tak
10 gru 15:33
aa: | | 1'*(2x−3)−1*(2x−3)' | | −2 | |
y'= |
| = |
| |
| | (2x−3)2 | | (2x−3)2 | |
10 gru 15:34
EwaGdynia: czylli jak dalej bo coś mi nie idzie?:(
10 gru 15:35
EwaGdynia: sorka właśnie tam przykład jednak jest
10 gru 15:37
Aga: Już jest odpowiedź.
10 gru 15:38
aa: [(2x−3)3]'=2*3(2x−3)2 i podstaw do tego co wcześniej było pisane
10 gru 15:39
Aga: nie może być do potęgi 3.
10 gru 15:39
EwaGdynia: Czemu?
10 gru 15:40
10 gru 15:40
EwaGdynia: Kurde już sie zagubiłam:(
g=(2x−3)3
Jak z tego pochodną obliczyć?
10 gru 15:43
EwaGdynia: mógłbyś tą samą górę rozpisać bo dół kumam. Proszę
10 gru 15:46
aa: [(2x−3)
3]'= t=2x−3 t'=2
v=t
3 v'=3t
2
=2*3*(2x−3)
2
| | 1'*(2x−3)3−1*[(2x−3)3] | |
y'= |
| =.... |
| | ((2x−3)3)2 | |
10 gru 15:49
aa: ' tam brakuje przy nawiasie [ ]
10 gru 15:50
aa: pochodna z 1 jest 0 a za [... ]' podstawiasz to co wcześniej wyliczone
10 gru 15:50
EwaGdynia: Okej tylko mi chodzi skad sie wzielo to mnożenie
[(2x−3)3]'=2*3(2x−3)2
Wiem, że jak jest np.
[2x3]'=6x2
ale tego wyzej nie kumam jaka zasada
10 gru 16:00
EwaGdynia: czemu 2*3
10 gru 16:00
EwaGdynia: Pomocy:(
10 gru 16:02
krystek: (2(Δ)4)'=2*4Δ3
10 gru 16:05
EwaGdynia: Ale tu w tym przykładzie przed (Δ) nie ma żadnej liczby więc czemu 2*3?
10 gru 16:12
krystek: (2Δ3)'=2*(Δ3)'= 2*3Δ2 i teraz podstaw za Δ=x masz wzór (ax)'=a(x)' stała przed znak
pochodnej.
10 gru 16:21