Wyznacz pochodną y' podanej funkcji:
EwaGdynia: Wyznacz pochodną y' podanej funkcji:
y=tg(2x−1)
Wiem, że (tgx)'=1+tg2x
Co dalej? Z jakiegoś wzoru jeszcze musze skorzystac?
10 gru 15:21
10 gru 15:23
EwaGdynia: jak to zrobiles?
10 gru 15:23
aa: t= 2x−1 ⇒ t'=2
t' * v' = ....
10 gru 15:25
10 gru 15:25
EwaGdynia: ok dzieki
10 gru 15:27
danny: mi wyszło inaczej...
10 gru 15:29
danny: oczywiście 2x−1
10 gru 15:29
Aga: | | 1 | |
(tg(2x−1))'= |
| *2 |
| | cos2(2x−1) | |
10 gru 15:30
10 gru 15:31
aa: danny napisz swoje obliczenia
10 gru 15:32
10 gru 15:34
aa: tak
10 gru 15:35
aa: | | 1 | |
(tgx)'= |
| i już na zawsze  |
| | cos2x | |
10 gru 15:36
danny: Sors...źle policzyłem

ja liczyłem tak
t=2x−1
dt=2x
dt/2 = dx
10 gru 17:05
danny: minus wyciągnięty przed całkę aby licznik był pochodną mianownika
10 gru 17:06