matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdowanie wyrazu ciągu arytmetycznego
ziemo:
W ciągu arytmetycznym a
1
=3, r= −
2
5
. Szesnasty wyraz tego ciągu to:?
10 gru 15:18
ManFanUtd:
2
a
16
= 3+(16−1)*(−
)
5
2
a
16
= 3+15*(−
)
5
a
16
= 3−6 a
16
= −3
10 gru 15:46