wyrażenie
Jolka: Dowieść, że dla każdej wartości x wyrażenie x2 - 4 x +8 jest nie mniejsze od 4.
22 mar 18:10
Bogdan:
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = x2 - 4x + 8
22 mar 18:12
Jolka: to z delty?
22 mar 18:20
Bogdan:
Można, ale niekoniecznie.
Wierzchołek W(xw, yw).
Wystarczy wyznaczyć wartość yw
22 mar 18:26
Jolka: czyli jak delta jest rowna o to wierzchołek wynosi W ( 2,0) ? tak ma być?
22 mar 18:29
Maciek: współrzędna y
w = 4 a współczynnik a jest dodatni co oznacza że parabola ma ramiona
skierowane w górę czyli przyjmuje dla każdego x wartości niemniejsze od 4 dobrze sobie
kombinuje

22 mar 18:34
Malwinka: ja nie wiem jak to ma być
22 mar 18:38
Bogdan:
a = 1, b = -4, c = 8, Δ = -16
xw = -b/(2a) = 4/2 = 2
yw = f(xw) = f(2) = 22 - 4*2 + 8 = 4 albo yw = -Δ/(4a) = 16/4 = 4
Wykresem funkcji f(x) jest parabola skierowana ramionami do góry i posiadająca
wierzchołek w punkcie W = (2, 4)
Zbiór wartości tej funkcji ZWf: y € <4, +∞), a więc dla dowolnej wartości x € R
trójmian x2 - 4x + 8 ≥ 4
22 mar 18:38
Bogdan:
Maciek, dobrze kombinujesz
22 mar 18:40
Jolka: Dziękuje
22 mar 18:49