Pepsi2092:

w sześcianie wszystkie krawedzie są sobie równe, i wszystkie ściany sa kwadratami, a jesli
chodzi o przekątną sciany bocznej to chodzi o przekątną kwadratu która wyraża się wzorem
zazwyczaj a
√2.
Objętość w tym przypadku to pole podstawy która jest kwadratem ( wzór na pole kwadratu
zakładam, że znasz −−> P
k=a
2) razy wysokość która jest róna tyle co bok tego kwadratu czyli
a. Zatem wzóra na objętość to V=a
3 . Ty objętość masz z góry podaną.
V=64
64=a
3
a=
3√64
a=4
a Ty chcesz wiedzieć ile wynosi przekątna ściany bocznej... więc podstawiasz do wzoru na
przekątną ( a
√2) i wychodzi 4
√2