Przystawanie, modulo
niczek : Sprawdzić czy:
362+1 + 93n+3 − 19 =(przystaje do, nie wiem jak wprowadzić ten znak) 0 (mod 28)
10 gru 15:02
niczek :
10 gru 16:11
Basia:
nie powinno być 362n+1 ?
10 gru 16:13
niczek : Jak zwykle zrobiłem błąd w przepisywaniu....
36n+1+93n+3 − 19 =(przystaje do) 0 (mod 28)
10 gru 17:15
Basia:
na pewno mod 28 ?
bo coś mi się nie zgadza, ale może pomyliłam się w rachunkach
policz to dla n=1
37+96−19
i sprawdź czy wynik jest podzielny przez 28
(przystaje do 0 mod28 ⇔ jest podzielne przez 28)
10 gru 17:43
Vax: Mamy tutaj sumę 3 liczb nieparzystych, co nie może przystawać do 0 modulo 28.
10 gru 17:54
niczek : O, dziękuję

A mógłby ktoś podać jakiś przykład, w którym będzie przystawało? Najlepiej z potęgami − bo nie
mam więcej przykładów, a chciałbym się tego nauczyć.
10 gru 17:58
Mila:
1) 17 = 12 (mod5) oznacza, że zarówno 17 jak i 15 dają przy dzieleniu przez 5 tę sama
resztę,stąd wynika, że 17−12 = 5 i jak widać różnica tych liczb dzieli się przez 5.
2) 23 = 1 (mod7)
można obie strony potegować.
(23)2 = 12 (mod7)
26 = 1(mod7) spr. 64 −1 =63 a 63 jest podzielne przez 7.
10 gru 20:44