Trygonometria konta ostrego.
Ziom:

w trójkącie rozwartokątnym ABC, gdzie |AC|=
√10, poprowadzono wysokość CD .
a|CD|=1
b|CD|=2
c|CD|=3
d|CD|=4
10 gru 14:56
10 gru 14:59
Aga: CD=x
AD=3x
Z twierdzenia Pitagorasa
10x2=10.
10 gru 15:01
Ziom: 10x2=10 ?
(z tego by wyszło że x =1)
10 gru 15:03
Ziom: w odpowiedziach jest CD=2
10 gru 15:08
Aga: Sprawdźmy , czy 22+62=10.
Nie, więc odpowiedź w książce zła, chyba, że coś zmieniłeś.
10 gru 15:11
Ziom: yhym zadanie jest przepisane dobrze sprawdziłem jeszcze raz.
a z skąd wieziałaś to 10x
2=10 ? nie wiem o co chodzi
10 gru 15:20
Aga: Z Twojego zapisu
AD=3CD
Wprowadziłam dodatkowe oznaczenia
CD=x
wtedy AD=3x
W trójkącie prostokątnym ADC z Pitagorasa mamy
CD2+AD2=AC2
Podstawiasz dane i tak wychodzi.
10 gru 15:25