trygonometria
elpe: cos2x−sinx=0
po przekształceniach dochodzę do równania
sinx(−2sinx−1)=−1
i sinx=−1 czyli x= 3/2π a dalej co z tym? i nie wiem jak dzialac dalej z tym (−2sinx−1)=−1 jak
sie działa za pomoca wzoru redukcyjnego?
10 gru 14:49
Aga: cos2x=cos2x−sin2x=1−2sin2x
−2sin2x−sinx+1=0
sinx=t i t∊<−1,1>
2t2+t−1=0
10 gru 14:55
elpe: dzkieki Aga
10 gru 15:03
Godzio:
cos2x = sinx
| | π | | π | |
2x = |
| − x + 2kπ lub 2x = − |
| + x + 2kπ |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
x = ... lub x = − |
| + 2kπ |
| | 2 | |
10 gru 15:04