matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całki nieoznaczone
burek34:
Proszę o rozwiązanie następujących przykładów: ∫(3−x)
√
x
dx
2−x
2
∫
dx
1+x
2
dx
∫
dx
4+3x
2
10 gru 14:46
aa:
∫3
√
x
dx−∫x
√
x
dx=3∫x
1
2
dx−∫x
3
2
dx=3*
2
3
x
2
3
−
2
5
x
5
2
+C
x
2
+1−3
x
2
+1
1
−∫
dx=−∫
dx+3∫
dx=−∫dx+3arctgx=3arctgx−x+C
x
2
+1
x
2
+1
x
2
+1
10 gru 14:52