całki
Mil: Pomoże ktoś?
e) ∫ sin(lnx) dx =
Będę bardzo bardzo wdzięczna...
10 gru 14:13
Mil: odświeżam
10 gru 14:21
sushi_ gg6397228:
A) t= 2+5X2
b) t=ex +3
c) t= x3+2x+1
d) t= ln x
10 gru 16:25
Basia:
ad.e
t = lnx
dx = x*dt = e
tdt
J = ∫e
t*sint dt
i przez części
u = e
t u' = e
t
v' = sint v = −cost
∫e
t*sint dt = −e
t*cost + ∫e
t*cost dt
ponownie przez części
u = e
t u' = e
t
v' = cost v = sint
∫e
t*sint dt = −e
t*cost + e
t*sint − ∫e
t*sint dt /+∫e
t*sint dt
2∫e
t*sint dt = −e
t*cost + e
t*sint /:2
| | et | |
∫et*sint dt = |
| *(sint − cost) |
| | 2 | |
no i wrócić do x
10 gru 16:39