Proszę o sprawdzenie zadań
Paulinka: Zrobiłam wczoraj zadania z matematyki, z której trochę kuleję, ale staram się ćwiczyć przed
maturą.Chciałabym sprawdzić, czy dobrze je zrobiłam, więc proszę o rozwiązanie zadań
Zad.1 Sprawdź, czy liczbą wymierną jest:
a)
(10+7√2)2√2+1
b) [
√64−
√214 * (−1
13)
2]
c)
|1−√3√3+1
zad.2 Dane są liczby:
a=
3√3−41+2 √3
| | 133 | |
b=√27* |
| −> 3 do potegi minus piatej |
| | 3−5 | |
a) zapisz liczbe w postaci x+y
√3, gdzie x i y sa liczbami wymiernymi
b) zapisz liczbe b w postaci potegi liczby 3 o wykladniku ulamkowym
c) suma liczb a i b stanowi 80% pewnej liczby c. wyznacz liczbe c
zad. 3 Iloraz 32
−3 /
184 −> 32 do potegi −3
zad.4 spodnie po obnizce o 30% kosztuja 126zl, ile kosztowaly spodnie przed obnizka?
zad.5 Znajdz iczbe:
a) ktorej 0,875 jest liczonym 3,5 i 12
b) ktorej 0,375 jest rowne 2
13% liczby
37
zad.6 Oblicz:
tu zapisze bardziej slownie, pozniewaz nie wychodza mi te zapisy
a) 25/16 w ulamku do potegi −1/2 * 1/125 w ulamku do potegi −1 + 3
0* 4 do potegi 3/2
b)
3√3*4*18
zad.7 Liczba 30 jest o 29% wieksza od liczby a
a) wyznacz liczbe a
b) o ile procent liczba a jest mniejsza od liczby 30
zad.8 Samochod kosztowal 30000zl. Jego cene obnizono o 10%, a nastepnie po tej obnizce obnizono
jeszcze o 10%. Oblicz cene samochodu po tych obnizkach.
zad.9 Oblicz kwadrat liczby x=5+2
√3
zad.10
a) log przy podstawie 5 z 5 − log przy podstawie 5 ze 125 = ?
b) log przy podstawie dziesietnej z 25
4 + log przy podstawie dziesietnej z 4
4 = ?
c) log przy podstawie 3 (log przy podstawie dziesietnej z 30 − log przy podstawie dziesietnej z
3)= ?