wykresy wunkcji
Wiktoria: narysuj wykres f(x)=2|x|+2 jesli chce narysowac taki wykres to musze rozpatrywac 2
przypadki : x≥0 i x<0 ? czy sa jakies inne sposoby na narysowanie takiego wykresu?
10 gru 14:07
Godzio:
Rysujesz: f(x) = 2
x
Następnie przesuwasz o wektor [−2,0] i masz: f(x + 2) = 2
x + 2
I na końcu nakładasz wartość bezwzględną na x:
g(x) = 2
|x| + 2 to przekształcenie powoduje, że wymazujesz lewą stronę i prawą odbijasz na
lewą
10 gru 14:09
krystek: y=22*2IxI⇒y=4*2IxI sym wzgl osi OY lub jak podałaś
10 gru 14:11
Wiktoria: dzieki
10 gru 14:15